WSJ: Facebooks vd Mark Zuckerberg diskuterade hotet från kinesisk konkurrens vid privat middag med Trump. Klicka här för att veta mer.

Wall Street Journal skrev nyligen att Facebooks grundare Mark Zuckerberg nyligen talade till president Trump. Han var där för att göra honom medveten om de möjliga hoten som är på väg.

Vad hade Mark Zuckerberg att varna för?

Facebooks vd Mark Zuckerberg diskuterade det påstådda hotet. Detta stora hot kommer från teknikföretagen. Zuckerberg diskuterade också TikTok, specifikt, i möten med amerikanska senatorer.Innan president Donald Trump hotade ett slut på att förbjuda TikTok. Facebooks grundare Mark Zuckerberg höll på att lobba honom och amerikanska senatorer för att ta itu med det påstådda hotet från hans kinesiska konkurrens.

Tio dagar innan Trump utfärdade sin verkställande order avtäckte Instagram, som ägs av Facebook, sin egen version av TikTok: Reels, som tillåter användare att lägga upp 15-sekunders flerklippsvideor med ljud, effekter och nya kreativa verktyg,

Zuckerberg uttalade sig mot den verkställande ordern vid ett företagsmöte, rapporterade tidningen. Men hans företag kommer också att vinna på alla bakslag som TikTok möter, som har samlat 100 miljoner användare i USA.

Vad hade egentligen på mötet?

Vid en privat middag i oktober 2019 framförde Zuckerberg till president Trump att uppkomsten av kinesiska internetföretag hotar amerikanska företag. Detta borde vara ett större bekymmer än att tygla Facebook, rapporterade tidskriften och citerade personer som är bekanta med saken.

Chefen för Facebook diskuterade också TikTok specifikt i samtal med ett antal amerikanska senatorer.

En talesperson för Facebook berättade för Journalen att Zuckerberg inte kunde minnas att han diskuterade TikTok med Trump, som tidigare denna månad utfärdade en verkställande order som kräver att TikToks ägare, ByteDance, skulle sälja sina amerikanska tillgångar, med hänvisning till oro över hanteringen av användardata.

Han sägs ha hävdat att det borde vara mer prioriterat att slå ner på dessa företag än att tygla Facebook.

Runt tiden för middagen varnade Zuckerberg amerikanska tjänstemän och lagstiftare. Han sa att kinesiska teknikföretag utgör en risk för amerikanska värderingar och nationens tekniska dominans. Teknikmogulen sägs också ha påpekat att TikTok, som ägs av Beijing-huvudkontoret ByteDance, inte delar Facebooks engagemang för yttrandefrihet.

Amerikanska lagstiftare Tom Cotton och Chuck Schumer – som träffade Zuckerberg i september – efterlyste en utredning av TikTok i oktober. En nationell säkerhetsöversyn inleddes strax efter detta. Snart undertecknade Trump en verkställande order om att förbjuda appen denna månad med hänvisning till nationella säkerhetsproblem. TikTok bekräftade under helgen att de har inlett en juridisk överklagan mot förbudet.