Vad glasdjur Dave Bayley delade med sin vän Roisin O’Connor. Varför är deras minnen så intressanta? Vill du veta om det? Klicka här för att läsa allt.

Medan popbandets psyke är redo att släppa lös sitt tredje album Dreamland en kombo av deras värdefulla minnen. Det här inlägget belyser samtalet mellan Roisin O'Connor och Bayley om deras barndomsliv. De diskuterade skadan orsakad av könsstereotyper och Joe Seawards hälsotillstånd efter en dödsolycka.

Se den här fantastiska videon om det kommande Drömlandet:Joe råkade ut för en dödsolycka när han cyklade i Dublin för två år sedan på grund av vilken han måste genomgå neurokirurgi. Även om hans tillstånd fortsätter att förbättras dag för dag. Men det gör hans vän Dave Bayley mycket frustrerad jämfört med sina andra vänner och familjemedlemmar angående hans dödliga skador. Ändå försöker han vara optimistisk.

Jag fastnade i den här mentaliteten där framtiden såg jävla ut, säger 31-åringen. Han och Seaward var barndomsvänner, som hade bildat psych-popbandet i Oxford med sina vänner Ed Irwin-Singer och Drew McFarlane.

Det är en smärtsam sak att se sin bästa vän i ett dåligt tillstånd och det enda som gör oss optimistiska är minnet vi tillbringade tillsammans. Genom att lägga alla dessa värdefulla saker på ett enda ställe skapade pojkar sitt nästa album Dreamland.

Jag visste inte om Joe skulle överleva, eller återhämta sig, fortsätter han. I en tid som den kan du bara börja tänka på det förflutna. Han jämför det med att dra av ett plåster – när han väl hade tagit engångsförpackningen följde fler efter.

Prata mellan vännerna:

Under denna pandemi när alla är packade i sitt hem berättade pojkarna om sitt föredrag. Hoppas på att allt detta ska ta slut snart och att de sätter segel för sitt kommande projekt. Deras föredrag gick så här:

Jag pratar med Bayley över Zoom från hans hemmastudio i Hackney, östra London. Han flyttar runt kameran för att visa mig de rosa väggarna, grönskande växterna och en mängd instrument, inklusive den spanska gitarren han köpte för 5 pund på en loppmarknad när han var 17 och fortfarande använder.

Jämfört med sin föregångare, Mercury Prize-shortlistad Hur man är en människa, Drömland är självbiografisk. Genomsköts med minnen från tidig barndom när jag växte upp i den lilla staden College Station, Texas. Den tar itu med allt från formativa relationer till maskulinitet, i synnerhet de giftiga förväntningarna på unga pojkar som Bayley – som är känslig, känslomässigt intelligent och ibland ganska blyg – konfronterades med.

Det finns glittrande syntar som rockar över huvudet som stjärnfall, trippiga hiphop-beats, bossa nova-rytmer, skeva elgitarrlinjer, de brassiga hornen på deras 2019 års låt Tokyo Drifting och ett fantastiskt smakprov av Deep Shadows av Sixties Michigan soulsångerskan Little Ann . Allt detta varvas med ljud från hemmafilmer från Bayleys ungdom. Förstärker albumets bitterljuva tema om förlorad oskuld.

Pretty talks:

Man inser inte förrän senare hur mörkt det hela är, säger han, om könsstereotyper i barndomen. Det är så inarbetat – att bli tillsagd att spela amerikansk fotboll och basket och dölja dina känslor och vara den här typen av macho-superhjälte. Det var inte vad jag var, och jag kände mig s****y för att inte vara det. Han tar upp detta Drömland låt Space Ghost Coast to Coast, om en av hans barndoms bästa vänner.

Vi upptäckte allt tillsammans, säger han. Dr Dre, Eminem... vi brukade dra upp antennen på vår boombox för att fånga olika radiostationer. När Bayley flyttade till England, 13 år gammal, gled han och hans vän isär. Senare fick han höra nyheten om att kompisen greps när han försökte ta med en pistol till en lokal skola.

Världen kan förändra människor på sätt som du aldrig trodde var möjligt, säger han. Vi måste börja utmana det. Det är jävligt farligt. I låten hör du Bayley gripa idéer om vad som skulle få personen han en gång kände (Vi var bara två Texas-småbarn/Pokémon, flaskraketer) att göra något sådant. Var du trött på könsnormer? Att vara ensam, ingen mamma hemma, En dålig skilsmässa, eller ledsen att vi inte kan, Ha råd med kläderna som våra hjältar äger? I hans andiga, trillande sång är ett anfall av sjudande ilska, född ur ett inneboende behov av att förstå det outgrundliga.