Upplopp i Delhi mot CAA: Den tidigare JNU-studentledaren Umar Khalid greps av Delhi-polisen enligt lagen om olagliga aktiviteter (förebyggande). Klicka här för att ta del av de djupgående nyheterna

I februari 2020 stod medborgarna i Indien mot det nyligen antagna lagförslaget från CAA och NRC. Hela Indien delade sig mellan de två grupperna av anhängare och demonstranter. Protester ägde rum i den nationella huvudstaden Delhi och förvandlades senare till upploppen. Den tidigare JNU-studenten Umar Khalid som aktivt deltog i februariupploppet har arresterats den 13.thseptember 2020, söndag.

Efter nästan sju månader av händelsen gjorde Delhi-polisen en undersökning och några förhörstillfällen med den tidigare JNU-studenten. I början av månaden förhördes Khalid av Delhi Police Crime Branch i ett par timmar i samband med upploppen.Upplopp i Delhi: Berörda medborgare och polispersonal

Efter att parlamentet antog lagen om ändring av medborgarskap i december 2019. Serien av protester utbröt i många stater i landet, inklusive den nationella huvudstaden. Gemensamma sammandrabbningar bröt ut i nordöstra Delhi. Detta hände mellan 23rdoch 26thFebruari 2020 som senare förvandlades till ett massivt upplopp. Upploppen utbröt efter en veckas protester mot lagen om ändring av medborgarskap och det nationella medborgarregistret.

I samband med detta våld miste många människor livet och till och med omkring 200 skadades. En enorm folkmassa kom regelbundet fram nära JNU-porten och gjorde en tyst protest. Polisen försökte begränsa situationen och hitta den främsta initiativtagaren.

Upplopp i Delhi: Umar Khalid arresterad under UAPA

Efter nästan 11 timmars kontinuerliga förhör relaterade till upploppen i Delhi, har Delhi-polisen arresterat Umar Khalid den 13.thseptember. Enligt källorna kommer Khalid som greps enligt lagen om olagliga aktiviteter (förebyggande) eller UAPA att framställas ytterligare inför domstolen i Delhi på måndag.

Khalid tillsammans med RJD:s ungdomsflygelpresident Meeran Haider, Safoora Zargar och Danish redan bokat under denna lag. Special Cell of Delhi Police har strängt frågat honom om den påstådda konspirationen av upploppen. Och senare beslagtog han hans mobiltelefoner. Polisen anser att han har varit den huvudsakliga konspiratören som anstiftade det gemensamma hatet bland samhällena.

Upplopp i Delhi: Många namn kommer fram

Många stora namn avslöjar med gripandet av Umar Khalid. Detta inkluderar CPI(M)-ledaren Sitaram Yechury och Swaraj Abhiyan-chefen Yogendra Yadav. Enligt källorna innehåller avslöjandeförklaringen namnet på ekonomen Jayati Ghosh, Apoorvanand och dokumentärfilmaren Rahul Roy.

Tre studenter som deltog aktivt i protesten mot CAA erkände dessa namn. Vidare klargjorde de också att dessa tre personligheter var deras mentor. Därför bad de till och med dem att gå till vilken ytterlighet som helst för att fortsätta denna protest.