Tvillingjordbruksförslag: Lok Sabha antog två lagförslag den 17 september, vilket resulterade i heta samtal inom parlamentet. Klicka här för att veta detaljer

Parlamentets monsunsession har redan börjat mitt i denna pandemisituation. Den här gången kommer det att pågå rakt i 18 dagar till 1stoktober 2020 tillsammans med att upprätthålla alla säkerhetsåtgärder. Den 17thSeptember Torsdag antog Lok Sabha två jordbruksförslag som resulterade i rikstäckande protester och partiopposition. Dessa lagförslag har ännu inte antagits av parlamentets överhus, Rajya Sabha.

Den här gången står inte bara oppositionspartierna tillsammans, utan BJP-allierade Shiromani Akali Dal eller SAD kallade hela händelsen som ett anti-bondedrag. Inte nog med detta, ministern för livsmedelsindustri och SAD-representanten Harsimrat Kaur Badal visade sina åsikter genom att avgå från posten.Jordbruksräkningar: Vilka fördelar kommer det att ge?

De senaste jordbruksförslagen fick parlamentsledamöternas röster. Kort därefter antogs på torsdagen Farmers Produce Trade and Commerce Bill och Farmers Agreement of Price Assurance and Farm Services Bill av Lok Sabha.

Även om ett stort antal protester och strejkningar ägde rum strax efter beslutet. Men enligt jordbruksministern Narendra Singh Tomar kommer dessa två lagförslag att hjälpa landsbygdsbefolkningen som huvudsakligen ägnar sig åt jordbruk. Dessa godkända räkningar kommer att ta hand om det lägsta stödpriset och kommer att ge viss frihet för producenterna att fastställa priserna.

Lagförslagen ger utrymme för den privata sektorn att investera för att växa och lyfta jordbrukssektorn. Innebär att de privata företagen kan hjälpa till att bygga den nödvändiga infrastrukturen, vetenskapliga teknologier som kommer att fördubbla produktionen.

Men enligt bestämmelserna i lagförslaget om Essential Commodities (ändring), 2020 som antogs den 15thSeptember är få produkter borttagna från listan över väsentliga varor. Lagstiftningen syftar till att ta bort spannmål, baljväxter, matoljor, lök, potatis och dessa är inte längre nödvändiga enligt detta lagförslag.

Jordbruksräkningar: hetta upp parlamentet

De nyligen antagna lagförslagen om reformer av jordbrukssektorn provocerade många bönder från Punjab att organisera den tre dagar långa protesten. Många oppositionspartier inklusive DMK, BSP, TMC och kongressen stod emot lagförslagen och känner att det kommer att stävja bestämmelserna i den gröna revolutionen. Många motsatta ledare anser att bestämmelserna i dessa lagförslag strider mot små- och marginalböndernas intressen.

Ett av de antagna lagförslagen tillåter bönderna att ingå kontraktsjordbruk med de stora agrobaserade företagen. Detta har kulminerat ett stort tvivel om vem det här lagförslaget kommer att hjälpa i det långa loppet. Eller är det bara ett sätt att skaffa böndernas mark och använda den för sitt eget syfte.