Stora stormar kan ha fyllt sjöar på forntida Mars. Klicka här för att veta mer om det

Ett stort nytt genombrott inom rymd- och teknikområdet. Vi är med nya fakta om den röda planeten. Varje rymdorganisation lämnar inga stenar ovända för att bara komma dit först. Det är mycket likt rymdkapplöpningen som var utbredd mellan NASA och Sovjetunionen.

Vad nytt har upptäckts om Mars?

Är liv möjligt på andra planeter i solsystemet?Kan människor hålla på mars?

Är någon annan planet i solsystemet kapabel att blomstra människoliknande liv?

Svaren på alla frågorna ovan finns fortfarande inte där. Men det senaste resultatet av ett utfört forskningsarbete kan verkligen göra saker lite lättare att förstå.

En ny studie från University of Texas i Austin har hjälpt forskare att pussla ihop det antika klimatet på Mars. Det avslöjar i princip mängden nederbörd och snösmältning som fylls i sjöbäddar och floder. Mer häpnadsväckande denna issmältning och nederbörd fylldes för cirka 3,5 miljarder till 4 miljarder år sedan.

Denna speciella studie har publicerats i Geology. Det har varit första gången som forskare har kvantifierat nederbörden. Detta är den nederbörd som skulle ha varit närvarande över hela planeten. Det kommer också ut att NASA:s 2020 Perseverance-rover nu snart kommer att ta sig till den röda planeten och att den skulle landa på en av sjöbäddarna.

Mars uråldriga klimat är något slags gåta för forskarna. Blotta existensen av flodbäddar och sjöbäddar målar en bild av en planet med betydande nederbörd. Detta är det faktum som har fångat många geologers ögon.

Hittills innan denna forskning utfördes har forskarna som specialiserat sig på datorklimatmodeller av planeten inte kunnat reproducera ett gammalt klimat med stora mängder flytande vatten närvarande.

Varför är denna forskning så viktig?

Detta är oerhört viktigt eftersom Mars var täckt av vatten för cirka 3,5 till 4 miljarder år sedan. Det har massor av regn och snösmältning för att fylla dessa kanaler och sjöar. Men nu är alla dessa funktioner helt torra. Detta har gett upphov till just det faktum att liv kan ha funnits där på Mars när vatten också fanns där.

Därför ger denna forskning forskare ett motiv att ta reda på orsaken bakom försvinnandet av allt vatten, sjöar och floder.