Nationella ostdagen 2021: Vilken ost ska du äta för bättre smak och hälsa

Nationella ostdagen närmar sig, och vi här för att hjälpa dig att ta reda på hur denna semester kan vara en win-win. Om du försöker gå ner i vikt bör ost inte vara ditt förstahandsval, men om det är något som gör det roligare för dig att äta så fortsätt!
Låt inte ordspråket Du är vad du äter avskräcka eller förstöra något av dina matval så länge de är i linje med en hälsosam livsstil.

Tillverkningen av ost går före nedtecknad historia, men många historiker uppskattar att den första osten gjordes för cirka 8 000 år sedan. Ingen vet exakt vem som gjorde den första osten; dock har bevis för dess produktion upptäckts i Centralasien och över hela Europa. Vissa experter spårar det till nomadstammar som lever på mjölk från sina stora besättningar eller till och med till persiska handlare så tidigt som 2200 f.Kr.

Användningen av ost går tillbaka till de antika mesopotamiska civilisationerna, där de upptäckte att mjölk kunde ysta och serveras som en tidig form av mejeri. Det var inte förrän 1815 när en schweizisk man vid namn Joseph Furrer byggde en fabrik i Schweiz som ostar massproducerades för kommersiella ändamål. Nuförtiden finns det så många varianter och smaker tillgängliga, inklusive hantverksmässigt tillverkade med traditionella metoder!Malaysia är känt som en smältdegel av kulturer, och detta har också sipprat ner till deras kök. Idag verkar det som att traditionella ostbrickor blir vanligare på hemmafester än någonsin, delvis tack vare den ökade användningen av onlineshopping för specialprodukter som vin med ostar som brie eller chèvre tillsammans med dem.

I Malaysias kultur verkar det finnas många trender från hela världen som blandar sig, så även på din nästa fest kan du hitta på att du letar upp recept med några exotiska ingredienser som du aldrig hört talas om förut!

Schweizisk ost

Det finns 400 sorters ost i världen! Inte konstigt att det är svårt att avgöra vilken som har dina fördelar. Ett alternativ är schweizisk ost jag gjorde av komjölk och med lägre fett, natrium, kalorier per skiva än andra ostar. Det ger också mycket vitamin B12 samt ett 20 % kalciumbehov för dagen, vilket gör detta till ett utmärkt val om du vill balansera alla hälsovårdsområden samtidigt som du äter något gott vid lunchtid eller middag.

manchego

Den rika och dekadenta smaken av Manchego-ost ​​gör den till ett utmärkt alternativ för ett vinpar. Denna spanska fårmjölksost är syrlig, nötig och gräsig med sin höga smörfettshalt som gör den krämig men ändå inte lika bra som brie. Sältan i smakprofilen passar bra när den kombineras med söta eller salta kex som mandel, valnötter, honungsmarmelad eller tunt skivad skinka som också är smaker som passar utmärkt med röda viner som Cabernet Sauvignon från Spaniens Rioja-region eller Pinot Noir från Frankrike

Keso

Om du letar efter ett högkvalitativt mellanmål med lågt kaloriinnehåll som är fyllt med protein och antioxidanter så är det här dina drömmars ost. Tillverkad av pastöriserad komjölk har den mindre än hälften så många kalorier per portion jämfört med liknande ostar som cheddar eller brie, så det kommer inte att ha några negativa effekter på viktminskningsmål!

Bleu ost

Den heliga kon! priset går till den mest utsökta, krämiga och salta osten. Det är också hälsosamt! Högre natriumhalt än andra ostar på denna lista men ger mer kalcium vilket är avgörande för god benhälsa så att den kan ätas med måtta. Strö lite av din heliga koost på sallader eller soppor så får du en näringsrik måltid som också smakar bra!

Mozzarellaost

Denna ost är nyttigare än du kanske tror! Den är hög i kalcium, protein och natrium. Med måttlighet som din vän som vi sa tidigare, kan denna typ av mejeriprodukter vara ett hälsosamt tillskott till vilken diet eller måltid som helst.