NASA Rover skymtar en spöklik Mars-dammdjävul som virvlar över den röda planeten

Denna rad bilder visar en rest som förmedlar tornado, kallad en restdemon, som skyndar över marken inuti Gale Crater, som den sågs på grannskapets sommarkväll på NASAs Curiosity Mars Rovers 1 597:e Mars-dag, eller sol (1 februari 2017).

Om tornadon

Det rektangulära territoriet, som skissats i mörker, avbildades vid ett flertal tillfällen under ett intervall på några minuter för att leta efter dammskurkar, inuti en mer omfattande vy mot söder från vandrarens navigationskamera. Bilder från perioden med mest action visas i den infällda zonen. Bilderna är två och två som demonterades cirka 12 sekunder, med en tidsram på 90 sekunder mellan seten. Tidtagningen snabbas upp och motsvarar inte helt denna aktivitet.En restdjävul är vanligtvis uppenbar i den tionde, elfte och tolfte kanten. I det första och femte höljet visar sig damm som blåser över marken som en blek platt strimma.

På Mars som på jorden är stoftfallna änglar orkaner som kommer från dagsljus som värmer marken. Provocerar konvektiv uppstigning av luft som har tagit upp värme från det tidigaste skedet. Uppfattningar av fallna änglar från mars ger data om vindlager och kommunikation mellan ytan och miljön.

NASA:s Mars meanderer Curiosity har upptäckt en rest av fallen ängel som virvlar genom den torra Red Planet-scenen.

Intresset sköt den kvarvarande fallna ängeln den 9 augusti och fångade en ojordisk komponent som rörde sig längs utkanten bland svaga och lätta lutningar inuti Mars 96 mil breda (154 kilometer) Gale-krater.

Newmans teori

Det är nästan sommar i Gale Crater. Vilket placerar oss i en tid av fast ytuppvärmning. Det fortsätter från senvintern till midsommaren. Claire Newman är en barometrisk forskare vid den Arizona-baserade organisationen Aeolis Research. Han skrev i en uppdragsuppdatering onsdagen (26 augusti). (Orkanen ligger cirka 4,5 grader söder om Mars ekvator.)

NASA Rover skymtar en spöklik Mars-dammdjävul som virvlar över den röda planeten

Mer jordad ytuppvärmning kommer i allmänhet att leverera mer jordad konvektion och konvektiva virvlar, som består av snabba vindar som piskar runt lågviktscentra, komponerade Newman. Om dessa virvlar är tillräckliga, kan de lyfta upp damm från ytan och bli märkbara som 'dammfallna änglar' som vi kan avbilda med våra kameror.

Restdemoner är regelbundet mycket svaga, så Curiosity-fotografier bör ofta förberedas innan höjdpunkterna märks, inklusive Newman. Ändå dök orkanen den 9 augusti upp även i den råa, naturliga vandrarsymboliken.

Undersökning av sådana rester av fallna änglar

Intressets pågående övningar har inkluderat undersökning av sådana rester av fallna änglar, med hjälp av vandrarens kameror och dess lokalt tillgängliga klimatstation, komponerade Newman. Hur det än må vara, 2,5 miljarder USD-uppdragets grundläggande vetenskapliga arbete kretsar kring undersökningen av Mars sten och jord för att bli bekant med planetens atmosfärutveckling och dess tidigare förmåga att hjälpa liv.

Inte långt efter ankomsten till Gale Crater i augusti 2012, gjorde Curiositys uppfattningar det möjligt för forskare att bekräfta att zonen, för miljarder år sedan, underlättade en möjlig beboelig ram av sjö och bäck. I september 2014 anlände roboten av fordonsstorlek till foten av Mount Sharp, som reser sig 3,4 miles (5,5 kilometer) upp på Marshimlen från Gales mitt.

NASA Rover skymtar en spöklik Martian Dust Devil som virvlar över den röda planeten Bizsiziz

Intresset har sett rester av djävlar på Mars tidigare, och därför har vandrarens automatiserade kusiner. NASA:s Opportunity and Spirit wanderers fångade höjdpunkterna. Till exempel, och kontorets Mars Reconnaissance Orbiter har gett oss fågelöga perspektiv på utomstående twisters.