KRYPTOS En mystisk skulptur utomhus CIA-högkvarteret rymmer hemlig kod olöst i 30 år och räknas. Klicka på för att veta extra!

CIA:s högkvarter i Langley, Virginia rymmer en kryptografisk skulptur på framsidan som heter KRYPTOS . Från början kan det tyckas vara vilken staty som helst på framsidan av en megastruktur. Men detta är helt nu inte fallet här. Här är en video vid skulpturen -

Vad gör statyn mystisk?

Inom det försenade 1980-talet brukade en konstnär vid namn Jim Sanborn få uppgiften att tillkomma en staty. När han kom på att förmodligen de mest ljusa, skarpaste sinnena i den rustika skulle se statyn ofta, slutade han med att göra ett mästerverk. Nu, just här kommer den fascinerande fasen statyn inte bara är ett utsmyckningsverk. Den rymmer fyra små pussel som laddas upp för att svara på en stor gåta som kombinerar alla fyra delarna. Samtidigt som statyn avslöjas den 3rdNovember 1990, Sanborn måste ha en idé för sig själv att någon person utan tvekan kommer att få det löst på veckor, MEN TILL DATUM HAR DET INTE LÖST!!Om konstnären

Konstnären Sanborn brukade vara ny inom konstverket att skriva kod tidigare än han skapade Kryptos. Han sökte styrning från Edward Scheidt, som brukade vara kunnig inom kryptologi och kryptering. Från den information han samlat på sig från Scheidt, komponerade Sanborn kodade textinnehållsmeddelanden som har bäddats in i Kryptos med användning av ett antal sätt tillsammans med mönster.

Åren gick-

Bland de fyra tidigare diskuterade pusslen hade några av dem dechiffrerats med hjälp av bidragsgivare från NSA, CIA och de flesta människor vid slumpmässiga fall. Några av dem lär sig enligt följande: Mellan känslig skuggning och frånvaron av solsken ligger nyansen av Iqlusion. Platsen iqlusion är inte något stavfel som man möjligen skulle kunna anta. Iqlusion är en avsiktlig felstavning av frasen Phantasm.

Med tiden har många av oss försökt och misslyckats med att ta en titt på för att hitta den saknade pusselbiten. Anmärkningsvärd bland dem är Elonka Dunin som har varit med i den i de sista 20 åren och nu kanske är medveten om mer om Kryptos än artisten själv. Redan nu medger hon att hon helt enkelt vill att det ska lösas på den här nivån och inte ta itu med vem som ska få det löst. Den verkliga upplösningen är att sitta säkert i något säkert bevakat fält i ett valv.