Kina bekräftar och VARNADE Första mänskliga fallet av H10N3 fågelinfluensa, kan vara panoramautsikt?

Världens första mänskliga infektion av fågelinfluensastammen H10N3 har rapporterats i Kina. Även om riskerna är låga rekommenderar myndigheterna försiktighetsåtgärder som att undvika kontakt med höns och ägg för dem som redan har fått ett vanligt influensavaccin i år

Det kinesiska hälsoministeriet meddelade att det rapporterar att dagens händelse inte är smittsam för människor ännu eftersom de har isolerat viruset från en 80-årig kvinna som bor i Shanghai Pudong New Area nära Yangpu-distriktet på måndagsmorgonen. De bekräftade ytterligare två fall senare igen, men båda infekterades endast av direkta djurkontakter inklusive grisar eller höns utan någon koppling till marknaden för fjäderfähandeln hittills, vilket betyder att det kanske inte finns någon chans för människor runt Asien och Stillahavsområdet förutom Kina att bli drabbade.

En 41-årig man lades in på sjukhus med febersymptom i den östra staden Zhenjiang den 28 april, och en månad senare har han av Kinas nationella hälsokommission (NHC) diagnostiserats med H10N3.Risken för storskalig spridning är extremt låg, sade NHC och tillade att mannen var i ett stabilt tillstånd och att hans nära kontakter inte hade rapporterat några avvikelser.

Ett nytt fågelinfluensavirus identifierades nyligen i USA. NHC sa att det inte hade förekommit några mänskliga fall av H10N3 tidigare rapporterade i världen, men forskare har funnit att det är lågpatogent - mindre sannolikt att orsaka dödsfall eller allvarlig sjukdom - hos fåglar.

Flera stammar av fågelinfluensa har hittats bland djur i Kina men massutbrott hos människor är sällsynta.
H7N9 är lättare att fånga än en vanlig förkylning och är ett virus som kan orsaka allvarlig skada och till och med dödsfall om det inte behandlas tillräckligt snabbt.

H7N9 har infekterat 1 668 personer och krävt 616 liv sedan 2013. Det är ett viktigt virus att vidta försiktighetsåtgärder för om du bor i Kina eller har rest dit nyligen.

En dödlig stam av fågelinfluensa har spridit sig till livsmedels- och djurmarknader såväl som vilda fåglar i Asien.
Som nyligen rapporterats av chefen för Kinas Center for Disease Control behövs strängare övervakning på dessa platser eftersom covid-19 först upptäcktes där bara förra veckan.