Jordbruksräkningar: De rikstäckande bönderna genererar sin individuella uppfattning om den nyligen antagna lagen. Klicka här för att veta vad regeringen säger

Den pågående monsunsessionen i parlamentet har presenterat några nya lagförslag för bönderna. De dubbla jordbruksförslagen antogs den 17thSeptember 2020 resulterade i enorma rikstäckande protester och diversifierade åsikter. I själva parlamentsmötet skapade lagförslagen partiklyftor och till och med en av BJP Harsimrat Kaur Badals allierade avgick från posten. Efter att lagförslagen antogs i Rajya Sabha och förvandlades till en ny lag, tror många att den är anti-bönder.

Lagen har delat nationen i halvor. Regeringen tror att lagen kommer att hjälpa bönderna och ge dem mer makt att bestämma priset på sina produkter. Därmed får bönderna mer kontroll över sin produktion. Men det är inte så bönderna, särskilt i Punjab, Haryana, Madhya Pradesh och Chhattisgarh, uppfattar den nya lagen.Jordbruksräkningar: Vad säger regeringen?

De två lagförslagen, varav den ena bygger på jordbruksmarknadsreformer. Medan den andra fokuserar på avtalsjordbruksbestämmelser. Rajya Sabha har antagit dessa lagförslag under den pågående monsunsessionen mitt i starka protester från oppositionspartierna och jordbruksorganisationerna.

Den nyligen antagna lagen syftar till att avsluta rollen som mellanhand genom att ta bort rollen som kommissionärer eller arhatiyas. Dessa mellanmän eller arhatiyas brukade handla under mandi-systemet. Men för det är de skyldiga att förvärva licens enligt State APMC Act.

Nu, enligt denna nya lag, kan alla handlare med ett PAN-kort köpa böndernas produktion. Detta kan resultera i vissa kryphål och växande brottsfrekvens från handlarens sida. Dessutom saknar detta också det detaljerade omnämnandet av golvprissättningsmetoderna som Minimum Support Price (MSP). Men regeringen har kallat den nya lagen som ett ekosystem där bönderna kan njuta av valfriheten. De kommer att ha fullständigt oberoende när det gäller att bestämma vem de ska sälja, var de ska distribuera sin produktion.

Jordbruksräkningar: Bönders uppfattning

Bönderna främst i den västra delen av Indien är verkligen skeptiska till denna nyligen antagna lag. De tror till stor del att detta kommer att stävja transparensen och framkalla missförhållanden. Arhatiyas som också fick tidigare fördelar från mandi-systemet kommer nu att möta en stor utmaning.

Enligt en bonde från byn Urlana Khurd i Panipat, för företagen det första året om känt som chatti eller förlustår. De efterföljande åren är khatti och hatti som är breakeven och vinstgivande tid. Men om företagen tillåts köpa direkt från bönderna kommer de först att försöka stänga ner de löpande mandiområdena.