Jimmy Lai, HongKong media Tycoon arresterad enligt ny säkerhetslag! Klicka för att veta mer om de senaste nyheterna!

Hong Kong Media Tycoon Jimmy Lai greps misstänkt för att ha konspirerat med utländska styrkor enligt den nya säkerhetslagen. Han är känd för sitt stöd till stadens prodemokratiska rörelse och kritik av Kina.

Jimmy Lai, som greps i början av måndagen, togs i handbojor från sitt hem. Förutom honom grep polisen också två av hans söner och två av hans högsta chefer. De två cheferna är Cheung Kim Hung, vd för nästa digitala medieföretag, och Chow Tat-Kuen, företagets finanschef.Om Jimmy Lai

Jimmy Lai är en affärsman som är värd mer än en miljard. Till en början började han med klädbranschen, men senare gav han sig in i media och etablerade tidningen Apple Daily. Tidningen är ofta kritisk till ledarskapet i Hongkong och det kinesiska fastlandet.

Enligt det kinesiska universitetet i Hong Kong blev Apple Daily den mest lästa betaltidningen i regionen, både tryckt och online.

Bortsett från detta har han också varit en aktivist mot Pekings alltmer slutna grepp om Hongkong. Förra året stödde han reformupproren och gick med i demonstrationerna.

När säkerhetslagen antogs varnade Jimmy Lai för att Hongkong skulle utvecklas lika korrupt som det kinesiska fastlandet och utan lagen skulle det inte finnas något skydd för affärsmannen.

Ny säkerhetslag

Hongkong har en stor grad av suveränitet sedan det återgick till kinesiskt styre år 1997. Dessutom har landets invånare också en mycket högre nivå av yttrande- och mediafrihet än människor på fastlandet.

Men som den nya säkerhetslagen införde, omfattar den brott av utträde, subversion, terrorism och samarbete med utländska styrkor, vilket är straffbart med ett maximistraff på livstids fängelse. Det kommer att göra det enklare att straffa demonstranter och minska Hongkongs frihet.

Stadgan ger också Peking makt att forma existensen i den brittiska nationen på ett sätt som den aldrig har haft tidigare.

Kritiker är emot det eftersom det effektivt minskar protester och yttrandefrihet. Men Kina förklarade att den nya lagen skulle återställa styrka till regionen efter ett år av oro.

Jimmy Lai förberedde sig för fängelse.

Införandet av en ny säkerhetslag leder till många våldsamma protester mot demokrati i landet.

Jimmys publikationer, Apple Daily och Next Magazine är både prodemokratiska och kritiska mot Peking. Inte bara detta, utan pengarna i denna tidskrift kommer från Jimmys ficka eftersom få företag är rädda för att annonsera med dem.

Jimmy Lai: Hongkongs mediamagnat Jimmy Lai greps under ...

Efter hans arrestering steg Next Digital-aktierna med mer än 250 % när förespråkarna ringde online för att folk skulle köpa aktien. Utöver detta genererar få hongkong-medlemmar den nivå av personlig vitriol från Peking som Lai gör över gränsen.

Kina gav honom termen förrädare och en svart hand bakom 2019 års protester.

I en av intervjuerna berättade Jimmy att han förberedde sig för fängelset. Han fruktade att myndigheterna skulle komma efter hans journalister och beskrev även denna nya säkerhetslag som en dödsstöt för Hong Kong. Han uppgav också att medborgarna i Hongkong har rätt att träffa utländska politiker.

Det är inslaget för idag. För ytterligare uppdateringar, HÅLL UPP med oss!

Om du hittade detta informativt kan du också kolla min andra artikel: Tillbaka till skolan prylar.