IMD:s nya app är allt du behöver denna monsun! Indien lanserade en ny app för väder.

Indiska metrologiska avdelningen ny väderapp är vad du behöver i dina telefoner denna monsun. IMD har lanserat sin första väderapp, som är avsedd för allmänhetens välfärd.

Mausam, den nya appen är en väderprognosapplikation som lanserats av den indiska regeringen. Ministeriet för geovetenskaper, som kom till 2006, lanserade appen med anledning av grundarens dag. Dr. Harsh Vardhan är den ärade minister som ansvarar för avdelningen, och Y.S Chowdary är statsminister.Specialiteten med denna app är att den ger dig en radarbaserad prognos var tionde minut, som berättar om dess noggrannhet.

Mausam erbjuder fem fördelar – aktuell temperatur, luftfuktighet, vindacceleration och vindriktning för 200 städer, och uppgifterna revideras åtta gånger om dagen. Det finns nyheter om soluppgång, solnedgång, månuppgång och månnedgång också, tre timmesmeddelanden om lokala väderfenomen och deras betoning utfärdade för cirka 800 platser, och förutsägelse av klimatförhållanden för 450 städer under de senaste 24 timmarna och sju dagarna.

Det delas också ut varningar två gånger om dagen för alla distrikt under de kommande fem dagarna i färgkod (röd, orange och gul) för att meddela användare om allvarliga och allvarliga vädermanifestationer, och stationsmässiga radarförutsägelser förnyas i varje 10 minuter. Appen formulerades och genererades samtidigt av ICRISATs Digital Agriculture and Youth-kommitté, Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) Pune och Indian Metrological Department. Vem som helst kan använda den här appen gratis från Google Play Store eller från iOS Store.

Tidigare har IMD lanserat en app som heter Meghdoot, som uteslutande gjordes för bönder och jordbrukare. Meghdoot var ett gemensamt initiativ från IMD och Indian Council for Agriculture Research (ICAR) för att få alla möjliga väderprognoser under ett säkert tak. Appen är huvudsakligen anpassad för bönder och tillhandahåller plats-, gröda- och boskapsspecifika väderbaserade agrorådgivningar till bönderna på deras språk. Användaren får välja ett eget språk, och det är det som gör den till en praktisk app. Naturligtvis är inte alla som bor i avlägsna områden teknikvänliga.

Meghdoot var endast avsedd för bönder. Det här är för alla. Den nu gjutna funktionen i denna app kommer att tala om för dig om det kommer att bli regn, åska eller något annat hårt väder i ditt område baserat på data från närmaste meteorologiska station. Annars kommer det att finnas stadsbaserad information och prognoser och till och med radarprodukter, sa M Rajeevan, sekreterare i ministeriet för geovetenskaper.

Vardhan förstorade de kommande planerna för MoES vid ett tillfälle i New Delhi, För att utöka våra system och tjänster kommer MoES-institutioner att införliva artificiell intelligens, Internet of Things, Machine Learning som en del av uppgraderingen av väderprognoser, datainsamling och analys. Ett nytt HPC-system (High-Performance Computing) kommer också att införas 2021.

Dr. Harsh Vardhan förklarade att MoES behöver mer finansiella investeringar, åtminstone två gånger mer ekonomiskt stöd än vad som för närvarande tillhandahålls så att de heltäckande tjänsterna kan stärkas. Han hördes säga, Jag är medveten om luckorna och förstår att två gånger de nuvarande budgetarna behövs. Byte av gamla fartyg, bättre datorsystem och automatisering krävs förutom, viktigast av allt, att ha utbildad arbetskraft, tillade ministern.

M Rajeevan, sekreterare, MoES, informerade att ministeriet hade undertecknat ett MoU med Scripps Institute of Oceanography. Detta kommer att uppmuntra Indien och USA:s konfederationer i havsforskning i framtiden.