Fortnite stämmer Google och Apple. Klicka här för att veta varför Fortnite vill stämma dem.

Fortnite för att utkämpa en juridisk kamp mot jättens Apple och Google. Snart kommer Fortnite-tillverkarna att vidta rättsliga åtgärder mot Google efter att de blivit avstängda från Google Play Store. Detta var samma sak följt av Apple.

Vad har egentligen hänt?

Fortnites senaste uppdatering erbjöd alla spelare 20 % rabatt på V-bucks i spelvalutan. Detta var bara när någon betalar Epic Games direkt istället för att använda Apples eller Googles betalningssystem. Tja, detta var ett brott som tillämpades av båda butikerna.På torsdagen tog Apple bort Fortnite från sin App Store. Detta lämnar inget annat alternativ för de nya spelarna att ladda ner spelet Fortnite.

Vad står det i rättegången?

Dokument som är tillgängliga via det amerikanska domstolssystemet visar att Epic Games har lämnat in ett klagomål. Detta är mot Google i en domstol i Kalifornien, precis som det gjorde mot Apple.

Mycket av klagomålet handlar om den obligatoriska nedskärningen på 30 % som Google tar från försäljningen i Play-butiken, liknande Apple.

Dokumentet belyser att Googles motto en gång var don't be evil.

Google har förpassat sitt motto till nästan en eftertanke och använder sin storlek för att göra ont mot konkurrenter, innovatörer, kunder och användare på en mängd marknader som det har vuxit till att monopolisera, heter det.

  • Apple hävdar 'en halv biljon dollar' appekonomi
  • Apple gräver in sig på sina App Store-avgifter

Den beskriver ett avtal som Epic Games hade nått med telefontillverkaren OnePlus. Det var för att göra dess spel tillgängliga sömlöst på deras enheter.

Men Google tvingade OnePlus att avstå från affären, med hänvisning till Googles 'särskilda oro'. Epic har möjligheten att installera och uppdatera mobilspel samtidigt som man 'går förbi Google Play Store', stod det.

Det sa att LG också hade avslöjat sina kontrakt med Google hindrade det från att lägga till Epic Games-programvara till sina enheter.

Vad säger Google?

I ett uttalande pekade Google på det faktum att användare tekniskt kan installera appar från andra platser och sa att det var ett val att använda Google Play-butiken.

Det tillade: Det öppna Android-ekosystemet låter utvecklare distribuera appar genom flera appbutiker, sa det.

För spelutvecklare som väljer att använda Play Butik har vi konsekventa policyer som är rättvisa mot utvecklare och håller butiken säker för användarna.

Fortnite är fortfarande tillgängligt på Android, men vi kan inte längre göra det tillgängligt på Play eftersom det bryter mot våra policyer.

Vad säger Apple?

I ett uttalande sa Apple: Epic har haft appar på App Store i ett decennium och har dragit nytta av App Stores ekosystem – inklusive dess verktyg, tester och distribution som Apple tillhandahåller till alla utvecklare.