Ett nytt jordbävningsvarningssystem kommer till Kalifornien, drivs av Google!

Kaliforniens tidiga varningar om jordbävningar kommer att vara en standardfunktion på alla Android-telefoner, och kringgår behovet för användare att ladda ner statens MyShake-app för att ta emot varningar, sa guvernörens kontor för nödtjänster. Staten samarbetade med U.S. Geological Survey och Google, tillverkaren av Android, för att bygga in skalvvarningar i alla telefoner som kör det vanliga operativsystemet. Affären förväntades offentliggöras på tisdag.

Google bäddar in detta varningsverktyg direkt i deras operativsystem, säger Brian Ferguson, biträdande direktör för kriskommunikation för Kaliforniens guvernörs nödtjänstkontor. Android-användare behöver inte längre ladda ner en app för att ta emot varningar, sa han till TechNewsWorld.Androids huvudprogramvaruingenjör Marc Stogaitis förklarade i en företagsblogg att jordbävningar sker dagligen runt om i världen, med hundratals miljoner människor som bor i jordbävningsregioner. Tekniken förutsäger inte jordbävningar. Den är utformad för att snabbt ta data från seismiska sensorer och skicka varningar till potentiellt drabbade områden om ett skalv med magnitud 4,5 eller högre inträffar och om den projicerade skakningen på en viss plats är på en viss nivå av intensitet.

Lär dig mer om MyShake-tekniken

MyShake-tekniken utvecklades av University of California, Berkeley, och släpptes 2019.
Varningar som produceras av ShakeAlert-systemet skjuts också igenom det trådlösa meddelandesystemet som utfärdar Amber Alerts, vilket innebär att vissa personer får båda meddelandena.

Varningen baseras på den projicerade skakningen på en viss plats och en viss nivå av intensitet. Beroende på deras avstånd från ett skalv kan människor få flera sekunders eller kanske en minuts varning. Varningarna drivs av Kaliforniens ShakeAlert-system, som använder signaler från mer än 700 seismometrar installerade runt om i staten som kan känna av seismiska vågor.

Användare behöver dock inte ladda ner statens MyShake-app för att ta emot varningarna. Den applikationen, utvecklad av University of California, Berkeley, och lanserades förra året, har bara laddats ner av cirka 1 miljon av Kaliforniens 40 miljoner invånare. Däremot äger många miljoner människor Android-telefoner.

Detta tillkännagivande innebär att Kaliforniens jordbävningsvarningssystem i världsklass kommer att vara en standardfunktion på alla Android-telefoner. Att ge miljoner dyrbara sekunder att släppa, täcka och hålla på när den stora slår till, sa guvernör Gavin Newsom i ett uttalande.

iPhone-användare kommer inte att få varningarna via Apples operativsystem, men de kan ladda ner MyShake-appen.