Aveva Group förhandlar om att köpa SoftBank-stödd OSIsoft i 5 miljarder dollar! Fortsätt läsa för att veta mer.

Den brittiska industriella mjukvaruleverantören Aveva Group köper SoftBank-stödd peer OSIsoft för ett företagsvärde av 5 miljarder dollar. Aveva sa på tisdagen när de försöker utöka sina tjänster med det Kalifornien-baserade företagets PI-system.

I en telefonintervju berättade James Kidd, vice VD och CFO för Aveva att affären kommer att se det japanska teknikkonglomeratet Softbank. Det har inlett en plan för försäljning av tillgångar för att sälja sin 44,7% andel i OSIsoft för mer än 2 miljarder dollar i kontanter.Leverantörer som Cambridge-baserade Aveva växer sina verksamheter, eftersom industriföretag har införlivat mer programvara i sin tillverkning för att minska kostnaderna och förbättra sina leveranskedjor.

Aveva sa att de utformar en företrädesemission på cirka 3,5 miljarder dollar för att hjälpa till att finansiera förvärvet av OSIsoft, som gör programmering som fångar information från fartyg, kemiska pannor, kraftverk och andra anläggningar inom industrier inklusive olja och gas, gruvdrift, massa och papper och vatten.

Avivas VD Craig Hayman sa att upphandlingen av OSIsoft kommer att påskynda den utvidgade gruppens jobb med digitaliseringen av industrivärlden. Det drivs av ett krav på hållbarhet, industriellt internet of things, moln, datavisualisering och artificiell intelligens.

Aveva sa att den avbildade OSIsofts PI-ramverk, som samlar in, analyserar och delar data från flera källor. Det gör det som en av de främsta eftertraktade organisationerna inom industrisektorn. Den kommer att inrättas som en specialenhet i den förstärkta organisationen.

Avevas senaste stora affär var för tre år sedan när franska Schneider Electric tog en andel på 60 procent i företaget. Aveva sa att Schneider Electric har åtagit sig att välja fördel för OSIsoft-affären och delta i rättighetserbjudandet.

Nyemission

Det brittiska företaget sa att det kan finansiera förvärvet genom att använda en kombination av nyemissioner. Kontanter efter alla blad och ny skuld, även som emissionsaktier till minst en av Osisofts aktieägare, Estudillo. Affären förväntas slutföras i slutet av året.

Avevas vinst ökar med 22% under året till mars. Men aktiekursen föll med 5,5 % i år vid måndagens stängning. Efter att den i april varnade för att dess resultat under det första halvåret av detta räkenskapsår skulle drabbas av den globala ekonomiska nedgången föll aktiekursen.

Aveva sa att den nyinrättade rollen som ordförande emeritus kommer att utses till Osisofts grundare och VD J. Patrick Kennedy. Kennedy's Estudillo har en andel på 50,3 % i OSIsoft. Medan SoftBank innehar 44,7% och resterande ägs av Mitsui & Company. Mitsui sa att de kommer att sälja sin andel i OSIsoft för 250 miljoner dollar. Lazard är den enda finansiella rådgivaren till Aveva.