Allt du behöver veta om den 77:e filmfestivalen i Venedig! Klicka för att ta reda på mer.

DeVenedigFilmfestivalen avslutas idag efter att ha satt upp en show mot oddsen. Trots bristande studiopris var det ingen brist på väl mottagna filmer. Fanns det en Sundance-liknande studs, med crit snurrig bara för att vara på Lido efter månader av lockdown? Kanske. Men detta var också en solid lista över oberoende filmer. Medan det fanns nr Joker juggernaut, det fanns åtminstone en Rom rave. Vi har gjort en stor genomgång av de engelskspråkiga recensionerna och här är vår sammanfattning av de bäst mottagna världspremiärerna.

. Men 2020 verkar det faktum att filmfestivalen i Venedig överhuvudtaget inträffade inget mindre än mirakulöst. Fram till sista minuten undrade många om saker och ting skulle gå framåt, men de gjorde det – och mycket mer än bara tillräckligt. Tanken på att en stor filmfestival skulle hända live verkade nästan ofattbar under Covid-19-tiden. medan många festivaler gick strikt online och Cannes ställdes in helt, lyckades Venedig-teamet locka publik till Lido med ett varierat och imponerande urval av filmer.Trots Covid-19 var filmfestivalen i Venedig fascinerande

Det var sant att det inte fanns några amerikanska filmer på A-listan vid ett evenemang som har blomstrat på dem på senare tid, särskilt utlöste en internationell kontrovers med förra årets vinnare, Joker. De stora studiofilmerna var inte här; inte heller amerikanerna i allmänhet, av reseskäl.

Asiatiska besökare var också iögonfallande med sin knapphet. Men totalt sett gjorde frånvaron av Hollywood årets Show en filmfestival av det traditionella slaget: en smakmeny av världsfilm när den är som mest varierad. Och de bästa filmerna var ett nöje att se under välorganiserade, effektiva förhållanden som fick besökarna att känna sig trygga och avslappnade: masker som bärs på visningar och inom kasinoområdet, med endast alternativa platser i bruk.

Det var ett bra år för dokumentärer. Den berömda outtröttliga Frederick Wiseman, nu 90, gav oss stadshuset en fyra och en halv timme lång studie av administrationen i Boston.

Det förödande Final Account var det sista verket av den avlidne brittiska dokumentaristen Luke Holland. Och Gianfranco Rosis Notturno (Nocturne) erbjöd en impressionistisk vision av krigets effekter i flera länder i Mellanöstern. Det är fantasieggande, ibland vackert och utan kommentarer, eftersom bilderna talar för sig själva, ingenstans så starkt som i barnteckningarna av Isis illdåd de har bevittnat.

Några fler höjdpunkter från festen

Vi såg också några imponerande mainstream-erbjudanden. Regina Kings teatraliska men säker En natt i Miami frammanade ett möte 1964 mellan Malcolm X, Muhammad Ali.

Festivalens stora jurypris delades ut till Ny order (New Order) av regissören Michel Franco. Japaneren Kiyoshi Kurosawa vann ett Silverlejon för sin spionagethriller under krigstid Spion No Tsuma

Brittiska Vanessa Kirby, mest känd för Netflix-serien Kronan vann bästa skådespelerska för sin insats i Bitar Av En Kvinna av Kornel Mundruczo om hemförlossning som går fel.

Priset för bästa skådespelare gick till den italienske stjärnan Pierfrancesco Favino Vår fader (Vår fader).